CUKIERNIK
Nauka trwa 3 lata. Podstawowym zadaniem cukiernika jest wyprodukowanie wszelkich wyrobów cukierniczych. Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji. Surowce do wyrobu produktów cukierniczych muszą być właściwie odmierzone.
Jednym z zadań cukiernika jest tworzenie elementów dekoracyjnych na wyprodukowanych wyrobach. Jednak, aby wytworzyć produkty cukiernicze i ciastkarskie, każdy cukiernik musi doskonale znać obsługę maszyn i urządzeń do produkcji tych wyrobów. Obowiązkiem cukiernika jest także ich kontrola i konserwacja przy zachowaniu zasad oraz przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów cukiernik powinien posługiwać się czuciem smakowym, wrażliwością węchową i czuciem dotykowym. Cukiernik powinien mieć także sprawne ręce do wyrabiania ciasta i elementów dekoracyjnych
Kwalifikacje zawodowe – SPC.O1 Produkcja wyrobów cukierniczych
symbol cyfrowy zawodu: 751201
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
1) stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
2) magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
3) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
4) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Przedmioty nauczania
W planie lekcji oprócz przedmiotów ogólnokształcących znajdują się następujące przedmioty zawodowe:
- bezpieczeństwo i higiena pracy,
- podstawy przemysłu spożywczego,
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych,
- język angielski zawodowy / język niemiecki zawodowy.
Sylwetka absolwenta
Absolwent kończąc szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie: produkcji i dekoracji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, stosowania receptur cukierniczych organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych współpracy w zespole komunikacji interpersonalnej prowadzenia własnej działalności gospodarczej planowania i kalkulowania kosztów produkcji wykorzystywania nowoczesnych urządzeń przechowywania i utrwalania żywności.
Przykładowe miejsca pracy
Osoba będąca zawodowym cukiernikiem może pracować zarówno w cukierniach oraz punktach cukierniczych, jak i hotelach , a także prowadzić własną działalność gospodarczą. Nierzadko wykonuje ciężką pracę fizyczną, która wymaga od niej precyzji i pomysłowości