PIEKARZ
Nauka trwa 3 lata. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Rozrost końcowy uformowanego ciasta odbywa się w komorach rozrostowych lub w pomieszczeniach piekarni. Wyrośnięte kęsy ciasta trafiają do pieca piekarskiego, gdzie pod nadzorem piekarza są wypiekane, z zachowaniem zasad technologicznych.
Pieczywo po wypieku jest przekazywane do magazynu wyrobów gotowych, a następnie do punktów sprzedaży. Piekarz nabywa też umiejętności w zakresie produkcji rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek. Piekarz jest odpowiedzialny również za kontrolę jakości wyprodukowanego pieczywa.
Kwalifikacje zawodowe – SPC.O3 Produkcja wyrobów piekarskich
symbol cyfrowy zawodu: 751204
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich:
1) magazynowania surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
2) przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich;
3) dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
4) przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa;
5) ekspedycji gotowych wyrobów.
Przedmioty nauczania
W planie lekcji oprócz przedmiotów ogólnokształcących znajdują się następujące przedmioty zawodowe:
- bezpieczeństwo i higiena pracy,
- podstawy przemysłu spożywczego,
- magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
- wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie,
- obrabianie kęsów ciasta,
- przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek,
- przygotowanie pieczywa do dystrybucji,
- język angielski zawodowy / język niemiecki zawodowy.
Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarza będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie: wytwarzania wyrobów piekarskich zgodnie z recepturą, obsługi i regulacji urządzeń do wytwarzania pieczywa, oceny przydatności surowców i pieczywa, wytwarzania, przygotowania i wypieku ciasta, magazynowania surowców, przygotowania pieczywa do dystrybucji, prowadzenia dokumentacji produkcyjnej i rozliczenia surowców.
Przykładowe miejsca pracy
W tym zawodzie zatrudnieni są zazwyczaj mężczyźni w wieku 20- 40 lat. Miejscem pracy piekarza są: wszystkie piekarnie, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych. Doświadczony piekarz może awansować na brygadzistę.